Изборник Затворити

Дан „розе мајица“ на дан превенције вршњачког насиља

„Друг није мета“, „Добра дела дају ти крила“, „ПроБудимо љубав“…поручују деца из вртића ЈПУ „Пчелица“ и сваке године позивају другаре, али и одрасле да се више воле, да се друже и да науче да праштају.

Сваке године на национални дан превенције вршњачког насиља – Дан розе мајица – малишани ЈПУ „Пчелица“ под другим слоганом показују да за њих насиље не постоји, да они знају само за љубав, толеранцију, разумевање, поштовање и све оно што им омогућава да расту здраво.

Плесом и игром у вртићу „Бамби“ обележен је овогодишњи „Дан розе мајица“. Малишани предвођени васпитачицама Маријом Стојановић, Ивом Петковић и координатором Драганом Јанковић упутили су поруке мира, подршке и поштовања различитости.

Вртић „Бамби“ од 2018. године посебну пажњу поклања овом дану.

Сам назив манифестације увек пошаље поруку која је преточена кроз активности, музичко ритмичке игре, перформансе и ликовно стваралаштво деце.

Иако се период предшколства сматра релативно безбрижним за одрастање, ипак са превенцијом било ког облика непожељног понашања, конфликата или међувршњачких сукоба треба почети у раном добу.

Васпитна група, социјални развој и подршка унутар вртића, као и способности васпитача да са професионалног угла адекватно реагује на непожељно понашање од пресудног су значаја за формирање здраве личности детета.

Све активности усмерене на превентивни рад са децом, без насиља, подржавају саосећање, емпатију, подршку и помоћ са акцентом на међусобно уважавање и поштовање.

„Завирите мало у свет малих да видите колико су велики, да видите колико љубави могу да вам пруже и да вас науче толеранцији и разумевању. Деца се током целе године уче да поштују, да се воле, друже, да једни друге разумеју и да се баве стварима које ће им донети само добро у животу“, каже директорица ЈПУ „Пчелица“ Светлана Митић.

„Више пута поновљена правила лепог понашања остају деци као важна лекција током даљег одрастања. Безбедност деце и сигурно одрастање, заштита од насиља, обавеза је сваке особе којој је професија рад са децом“, поручује координатор манифестације Драгана Јанковић.

Васпитачица Марија Стојановић каже да током целе године васпитачи раде са децом, учећи их толеранцији и правим животним вредностима.

Манифестација је посвећена деци, јер желимо да дамо пример младим генерацијама колико је битно да ширимо љубав у времену када је вршњачко насиље један од највећих проблема и изазова, истиче васпитачица Ива Петковић.