Изборник Затворити

Школска слава Савиндан обележена у свим вртићима ЈПУ Пчелица

Савиндан, школска слава, обележен је у свим вртићима ЈПУ „Пчелица“ Ниш.

Сваки вртић је свечаном приредбом и обичајима који доликују обележавању славе, славио Светог Саву. Уз химну и рецитацијама о Светом Сави, деца су показала да је овај светац и данас непорецив узор свима нама. Васпитачи су за обележавање славе у част првог српског архиепископа и просветитеља месецима вредно радили са децом и посебну захвалност су исказали родитељима који су им, као и увек, помагали у реализовању идеја.

Директорица Светлана Митић честитала је малишанима школску славу и истакла значај обележавања Светог Саве од малих ногу, јер им се на тај начин омогућава да свестрано упознају и усвоје духовну задужбину овог свеца, али и стваралаштво српског народа утемељено на тој задужбини.

Васпитачи се радују овом празнику, јер он за њих представља надахнуће и снагу да остану на светосавском путу и одоле свим искушењима свог одговорног позива.

Савиндан се обележава у част првог српског просветитеља, првог књижевника, законодавца, градитеља манастира и цркава и покретача уметничког и просветног стваралаштва у њима, а за школску славу установљен је 1840.године на предлог Атанасија Николића, ректора из Крагујевца. После полувековне забране од увођења, 1990. године поново се враћа као школска слава.