Изборник Затворити

Малишани у 26 вртића ЈПУ „Пчелица“ обележили су Савиндан

Малишани у 26 вртића ЈПУ „Пчелица“ обележили су данас Савиндан. Овогодишња прослава Светог Саве била је, услед епидемије ковида-19, у измењеним условима, али обележена свечаном приредбом и обичајима којима се слави име просветитеља.

В.д. директорица Светлана Митић честитала је малишанима школску славу и истакла значај обележавања Светог Саве од малих ногу.

Осим традиционалне прославе школске славе у вртићима, ове године је први пут обележен празник у просторијама управне зграде установе у присуству в.д. директорице и руководилаца свих служби.

Честитајући просветни празник колегама, Митићева је пожелела свима који раде са децом да и даље буду надахнути и имају снаге да одоле свим искушењима свог одговорног позива. Додала је да је поносна на све запослене који су успели да своје знање, вештине и креативност усмере на општу добробит деце.

Савиндан се обележава у част првог српског просветитеља, првог књижевника, законодавца, градитеља манастира и цркава и покретача уметничког и просветног стваралаштва у њима, а за школску славу установљен је 1840.године на предлог Атанасија Николића, ректора из Крагујевца. После полувековне забране од увођења, 1990. године поново се враћа као школска слава.

Светосавска приредба вртића Бамби