Изборник Затворити

Највећи цртеж на свету осликан је ручицама малених нишких пчелица

600 креативних, љубављу, хуманошћу и солидарношћу инспирисаних цртежа малишана ЈПУ “Пчелица“ Ниш обојило је магијом трг у Болоњи. Њихови цртежи били су део највећег жутог цртежа на свету. „Пчелица“ је прихватила позив Националног удружења родитеља деце оболеле од рака, да у години солидарности, буде део акције „Највећи цртеж на свету“. Продајом цртежа, чија је најнижа цена пет еура, помаже се сестринско удружење Ageop Ricerca да сачува родитељску кућу Casa Gialla. Тема је била слободна, једини услов био је да своју креативност и подршку обоје жутом бојом.

„Мотиви су били различити, али је сваки носио исту поруку, исту вредност који наши малишани уче од првог дана доласка у вртић, а то је емпатија. Наша мисија је да децу научимо правим вредностима, да од њих направимо хероје, велике људе које красе добра дела. Дете је детету свет и од нас одраслих зависи хоћемо ли свет сви заједно бојити по жељи и потреби детета“, изјавила је директорица Установе Светлана Митић.

Цртеже подршке и љубави цртала су деца из свих група осим јаслених.

АГЕОП је помогао да се многа деца из Србије лече бесплатно, обезбедио медицинском особљу из Србије бесплатан боравак у Болоњи, едукативне радионице и практичну обуку, изградњу хемато-онколошког одељења у Нишу, али је сада, услед пандемије изазване корона вирусом, у лошој финансијској ситуацији. У то име, НУРДОР је организовао акцију прикупљања радова као део великог и дивног пројекта подршке и пријатељства реализованог продајом цртежа на тргу у Болоњи. Из Србије је пут Болоње отишло 6000 радова.

Фото: Ageop Ricerca