Изборник Затворити

Пчелици Ниш уручена видео опрема

Јавној предшколској установи Пчелица Ниш јуче је уручена видео опрема за реализацију пројекта Рана интервенција заснована на рутинама који је покренуо УНИЦЕФ. Опрема је предата директорици Установе Светлани Митић која је истакла да је почаствована што је Установа којом руководи, део овог пројекта веома значајног на нашу државу и област предшколства, односну за сву децу са развојним тешкоћама.

„ Захвални смо УНИЦЕФ-у, нашем ресорном министарству и свима који су препознали труд васпитача и предшколске установе као важну карику у подизању свести о значају првих година живота за развој детета, посебно код деце са инвалидитетом и кашњењем у развоју. Ова опрема ће нам олакшати посао ране интервенције, јер ће тим Установе састављен од васпитача, медицинских сестара васпитача и стручних сарадника, као и тим Дома здравља Ниш, нашег партнера у пројекту, моћи лакше да примењује савремене методе рада са децом и родитељима“, изјавила је директорица Светлана Митић приликом доделе опреме.

Пројекат је покренут да би се повећала делотворност националног система раних интервенција. Ране интервенције су интегрисан, међуресорни, интердисциплинарни државни систем стручних услуга намењених малој деци са кашњењем у развоју, инвалидитетом, атипичним понашањем, социјалним и емоционалним тешкоћама или малој деци која имају велике шансе да испоље кашњење пре поласка у школу.

„ Истраживања су показала да су ефекти ране интервенције бољи уколико се подршка пружи што раније, у подржавајућим и природним условима, у кући или вртићу, уз максималну укљученост породице и вршњака“, истакли су представници УНИЦЕф-а.

Тим Јавне предшколске установе Пчелица стручно обучен за ову област, похваљен је као тим који је највише урадио на пољу раних интервенција у непосредној комуникацији са децом и породицом.