Изборник Затворити

„Златне пчелице“ певале су и ове године и увесељавале Нишлије

Златне пчелице Јавне предшколске установе Пчелица певале су и ове године и увесељавале Нишлије.

Најлепшом причом, причом нотама причало је 15. марта 2024. године 65 малишана из свих вртића „Пчелице“. 25. пут најлепши звуци чули су се из препуне сале Дома војске у Нишу. Већ традиционално, након избора на конкурсу уметничког директора Фестивала дечје песме Златна пчелица и најбољих композиција, почела је организација фестивала од октобра месеца.

За уметничког директора фестивала изабрана је Дубравка Стошић, аутор музике за децу. Аутор је приручника Ритам као елемент музикалности и Методика наставе музичке културе, аутор збирке песама за децу: Зока, Музичка бајка, Певајмо заједно, члан музичке групе Мозаик, солиста камерног хора Франц Прешерн, учесник 40 фестивала дечје, староградске и забавне музике. Стручни жири у саставу Дубравке Стошић, Светлане Митић и Иване Ђурђановић Филиповић одабрао је 11 најбољих композиција за 25. Фестивал дечје песме Златна пчелица.

Уследили су одабири музички најталентованије деце за предстојећи фестивал и рад са њима. Вишемесечна вежбања и пробе уродиле су плодом и 27 солиста заблистало је на сцени Дома војске. Музички сарадници који су радили са талентованом децом су професор Ненад Стошић, Милан Петровић и Небојша Пужић, диригент хора Основне школе „Душан Радовић“ који је певао пратеће вокале.

Песме су отпеване по следећем редоследу:

1. У ДЕДИНОМ СЕЛУ

Певају:
1. Војин Митић, (Панда, 5 год.)
2. Вера Игњатовић, (Цврчак, 6 год)
3. Даша Нешовић, (Црвенкапа, 5 год)
Музика и текст: Боро Мајданац
Аранжман: Боривоје Младеновић

2. ПЛАНЕТА

Певају:
1. Катарина Стојковић, (Звончићи, 5 год)
2. Лана Везенковић, (Палчић, 7 год)
3. Ива Пујовић, (Вилин град, 4 год)
Музика и текст: Јелена Тодоровић
Аранжман: Матеја Стошић

3. БАНАНЕ

Певају:
1. Катарина Јовановић, (Плави чуперак, 6 год)
2. Милица Митић, (Бисер, 6 год)
Текст: Драган Петровић
Музика: Славиша Тасић
Аранжман: Ненад Стошић

4. ЖЕЛИМ ДА СПАВАМ

Певају:
1. Софија Крстић, (Цврчак, 5 год)
2. Ива Богдановић, (Славуј, 6 год)
Текст: Вид Вукелић
Музика и аранжман: Ненад Илијић

5. У НАШОЈ МАЛОЈ ШКОЛИЦИ

Певају:
1. Деа Тасић, (Бајка, 6 год)
2. Дариа Тасић, (Бајка, 6 год)
Музика и текст: Дубравка Стошић
Аранжман: Ненад Стошић

6. ГРАДЕ МОЈ

Певају:
1. Теса Огњановић, (Сунце, 5 год)
2. Дина Петровић, (Палчић, 6 год)
Музика, текст и аранжман: Милан Петровић

7. ЗВОНЕ НАШИ ЗВОНЧИЋИ

Певају:
1. Тара Тодоровић, (Славуј, 5 год)
2. Ива Степановић, (Лептирић, 6 год)
Музика и текст: Боро Мајданац
Аранжман: Боривоје Младеновић

8. ПРВИ СНЕГ

Певају:
1. Хана Алексов, (Црвенкапа, 5 год)
2. Сташа Павловић, (Бајка, 5 год)
Музика, текст и аранжман: Матеја Стошић

9. СТАША

Певају:
1. Лука Јанаћковић, (Палчић, 6 год)
2. Здравко Сопренић, (Палчић, 6 год)
3. Жељко Станковић, (Колибри, 6 год)
Текст: Драган Петровић
Музика и аранжман: Ненад Стошић

10. ТАЈНА

Певају:
1. Дамјан Перић, (Шврћа, 5 год)
2. Уна Тасић, (Шврћа, 6 год)
Музика, текст и аранжман: Ненад Илијић

11. ЧУДНА ШУМА

Певају:
1. Срна Милетић, (Црвенкапа, 6 год)
2. Теодор Катић, (Палчић, 5 год)
3. Лена Живковић, (Бамби, 5 год)
4. Огњен Мишић, (Бајка, 6 год)
Музика и текст: Кирил Котевски
Аранжман: Ненад Стошић

Досадашња пракса Фестивала „Златна пчелица“ показала је да стручни жири у саставу Боривоје Младеновић, професор музике, Оливера Аризановић, професор српског језика и директорица ЈПУ „Пчелица“ Светлана Митић имају тежак посао да одаберу најбоље од најбољих. Тако је било и ове године.

Најмлађи учесник 25. Фестивала је Лазар Димитријевић из вртића Петар Пан. У избору текстова за овогодишњи фестивал издвојила се песма „Граде мој“, аутора Милана Петровића посвећена Нишу. У образложењу стручног жирија стоји да Ниш заслужује такву песму и композицију у сфери стваралаштва за децу и зато и песма заслужује пажњу Нишлија. Песма подстиче љубав према завичају и са таквом љубављу треба и да одрастају малишани. Матеја Стошић направио је најбољи аранжман за песму „Планета“.

Шестогодишње близнакиње Деа и Дариа Тасић из вртића „Бајка“ поред одличног певања показале су и најбољи сценски наступ уз песму „У нашој малој школици“. Публика је уживала у звуку песме „Сташа“ коју је отпевао најбољи трио, Лука Јанаћковић, Здравко Сопренић и Жељко Станковић.

Награду за најбољи дуо добиле су Теса Огњановић и Дина Петровић за изведбу песме „Граде мој“. Тара Тодоровић и Ива Степановић освојиле су треће место, а певале су песму „Звоне наши звончићи“. Другари из вртића Шврћа, Дамјан Перић и Уна Тасић однели су сребрну медаљу за песму Тајна.

По оцени жирија прву награду заслужила је песма „Чудна шума“, а певали су је Срна Милетић, Теодор Катић, Лена Живковић и Огњен Мишић. Апсолутни победник 25. Фестивала дечје песме „Златна пчелица“ који је побрао све награде стручног жирија, али и публике је песма Планета. Све време трајања фестивала на сцени су били и чланови хора и оркестра ЈПУ „Пчелица“ који су пратили солисте.

Посебне овације целе сале припале су члановима плесне групе ЈПУ „Пчелица“ – Веселе пчелице за извођење музичког перформанса уз песму „Девојка са чардаш ногама“. Васпитачи: Милош Милић, Рената Младеновић, Сузана Стојановић и Милица Митић су са децом најстарије групе вртића „Бамби“ уз плес и песму дочарали публици забрањену љубав двоје младих опевану у песми Ђорђа Балашевића.

Кроз програм фестивала, посетиоце је водио водитељски пар Вера Стевановић и Вујадин Стојковић из вртића Цврчак. Сви учесници фестивала добили су дипломе за учешће и поклон. Награђенима су уручене награде у складу са њиховим узрастом. Порука фестивала чула се након победничке песме, а гласи као увек, да се воле, поштују и расту срећно и безбрижно.