Изборник Затворити

Прве дечје јасле у Нишу отворене су крајем 1949. године захваљујући великом ангажовању активистикиња АФЖ са око 90 малишана. Након рушења читавог блока зграда 1967. године, јасле су пресељене у приватну зграду у улици Орловића Павла где су биле до 1977. године. Данас је у овој згради седиште Јавне предшколске установе Пчелица Ниш. После пресељења отвара се неколико вртића по граду да би Скупштина општине Ниш, преко Фонда за социјалну и здравствену заштиту, донела одлуку 1961. године о обједињавању неколико вртића у граду у јединствену предшколску установу под називом дечји вртић Наша радост. Током година мењала се организациона структура, отварале се нове службе да би се од 01. јануара 1984. године спојила два ООУР-а (Дечји вртићи и Дечја кухиња) и настала нова организациона структура каква функционише тренутно под именом Јавна предшколска установа Пчелица Ниш.

Установа тренутно има 28 вртића. Од 29.маја 2017. године генерални директор Установе је Светлана Митић. Водећи се идејом да има задовољну децу, родитеље, али и задовољне запослене, кренула је у непрекидну борбу да се свима обезбеде што бољи услови.

Одмах након ступања на дужност генералног директора, захтевала је од сарадника да се направе анализе пословања и да се, поштујући тренд штедње у држави, у свим службама спроведе рационализација трошкова.

С обзиром на велики број деце која су на листи чекања, а због недостатка простора и нових вртића, отвара нове јаслене групе у вртићима где постоји простор за то. Детаљном контролом и анализом броја корисника у свим групама, листа чекања се смањује за неколико стотина малишана. У складу са постојећим средствима и у оквиру буџета покреће реновирање појединих вртића и поправку у неким где је то најнеопходније. Групе се опремају новим дидактичким играчкама у складу са узрастом деце, а болничке групе у Клиничком центру Ниш први пут добијају после много година играчке.

Због константног урушавања и уништавања дворишта вртића, током пролећа 2018. године покренута је акција Вратимо дворишта деци. Акција је прихваћена са великим одушевљењем не само запослених, већ и родитеља, локалне самоуправе, медија и читаве јавности. Дворишта су очишћена, обезбеђена, сређена, оплемењена зеленилом и постала су оазе за наше најмлађе.
Акција се реализује захваљујући одличној сарадњи Установе и локалне заједнице, јавних предузећа, установа и институција у граду.

С обзиром на то да смо на истом задатку са полицијом и комуналном полицијом, а то је заштита и безбедност деце, Установа је обновила сарадњу са њима и они су постали део наших активности. Кроз васпитно образовни рад и радионице са децом, они уче наше малишане правилима сигурног и безбедног понашања.

Захваљујући успостављеној сарадњи, наши мали корисници поново могу да уживају у представама Позоришта лутака у Нишу, а васпитачи да угосте колеге из других градова.

Деца са васпитачима обилазе библиотеку, позоришта, музеје и упознају функционисање локалне самоуправе.

Заједничком иницијативом директорке Установе, Дома здравља и дечје стоматолошке службе, корисници услуга Установе добили су нов простор за зубну ординацију оплемењен играчкама и прилагођен потребама деце.

У сарадњи са локалном заједницом, завршена је реконструкција и адаптација вртића Црвенкапа, вртића Невен. Опремљени су новим намештајем, теписима и играчкама. Средствима града Ниша, а у сарадњи са фондацијом Новак Ђоковић, отворен је вртић Зека у Медошевцу,а у току су завршни радови на новом вртићу у насељу Брзи Брод.

Централна кухиња „Младост“ опремљена је по HACCAP-у и најсавременијим светским стандардима. У кухињи је саниран под, додате су нове судопере, окречено је и комплетно реновирано.

Након вишегодишњег гомилања дуговања која је установа Пчелица имала према разним добављачима, уз помоћ градоначелника Дарка Булатовића, Градског већа и одборника Скупштине града Ниша, решен је овај проблем који је доводио до поремећаја у функционисању не само Установе, већ и града као нашег оснивача и сада, после много година, Установа послује без губитака.

Заједничким хуманитарним акцијама родитеља и запослених помогли смо отварању Хематоонколошког одељења у Клиничком центру Ниш и за залагање је Установа добила захвалницу НУРДОР-а.

Традиционални дечји маскенбал је измештен из оквира једног простора на градске улице, по градским општинама, школама, јавним површинама, градским предузећима са различитим темама.

У оквиру Дана Установе реализоване су и Позоришне чаролије са представама које афирмишу драмски рад у вртићима, а први пут је, на идеју директорке Светлане Митић, организована Свечана академија за дан Установе.

Пратећи савремене токове друштвеног развоја, директорка је отворила профиле на друштвеним мрежама на којима се презентује разноврстан васпитно-образовни рад у вртићима ЈПУ Пчелица Ниш .

Све одлуке које се односе на рад са децом, доносе се у договору са родитељима преко Савета родитеља и Управног одбора у којем су такође представници родитеља.

Константна брига о нашим најмлађим суграђанима, њихова припрема за живот у помоћ породици у васпитању и образовању нашег потомства, намеће потребу да се стално усаврашавају и васпитачи. Посећују се семинари и реализују пројекти чији је циљ примена савремених токова и трендова у васпитању и образовању.

Урађено је и промењено доста тога, планови за наредни период су још већи, али оно на шта су сви у Јавној предшколској установи Пчелица Ниш посебно поносни је зближавање родитеља и запослених, одлична сарадња на свим нивоима и заинтересованост родитеља да својом креативношћу заједно са васпитачима и запосленима у другим службама праве крупне кораке на путу стварања успешног, моралног, хуманог и доброг човека.

Оно што нам је основна делатност, брига о нашим малишанима, највећем богатству једног друштва, постало је директорки Светлани Митић и запосленима у ЈПУ Пчелица Ниш, приоритет.

Деци, њиховим родитељима и васпитачима враћено је достојанство и то је највећи успех директорке и њених сарадника.