Изборник Затворити

Друга награда за ЈПУ „Пцелица“- вртић „Лептирић“ на конкурсу Kреативног центра

Предшколска група вртића „Лептирић“ из Ниша освојила је друго место на конкурсу „Различити, а једнаки“, који је расписао Kреативни центар.

Малишани овог нишког вртића осмислили су сликовницу „Црвени змај“ као подршку развоју толеранције код најмлађих, заједно са васпитачицама Јеленом Миленковић и Маријом Глишић. Инспирација им је била књига „Kишни облак“, једно од неколико нових издања Kреативног центра, чија је тема управо прихватање различитости међу децом.

Заједно смо читали причу „Kишни облак“ и деца су након тога кренула са осмишљавањем своје приче. Циљ је био да кроз цртеж и текст истакнемо колико су разумевање, али и прихватање другачијег важни. Желимо да предшколце од малих ногу упознамо са појмом толеранције, да их научимо да поштују друге, а овај конкурс нам је омогућио да то урадимо на оригиналан начин који је деци посебно занимљив, објашњава васпитачица Јелена Миленковић.

– Све је почело учешћем на вебинару који је, пре расписивања конкурса, организовао Kреативни центар. На вебинару „Различити, а једнаки“ било је речи о томе како на креативан начин развијати толеранцију код деце, али то је била и одлична прилика да васпитачи размене искуства која ће им помоћи у даљем раду, каже васпитач Марија Глишић и додаје да се све васпитно особље сваке године стручно усавршава у оквиру Установе, на чијем је челу директорка Светлана Митић, али и ван ње.

На конкурс је стигло око 40 радова из целе Србије, а жири је најоригиналније наградио дипломом и комплетима књига Kреативног центра.