Изборник Затворити

Национални дан превенције вршњачког насиља „Дан розе мајица“

Национални дан превенције вршњачког насиља „Дан розе мајица“ обележен је данас у вртићу „Бамби“. Овогодишњи слоган манифестације је „Подржимо једни друге“

Васпитачи и деца старијих група учествовала су у приредби са које су послали поруке мира, подршке и поштовања различитости.

„ЈПУ „Пчелица“ и вртић „Бамби“ већ четврту годину обележавају овај национални дан и једна смо од ретких предшколских установа која то ради на овај начин“, изјавила је директорица Светлана Митић и додала да се о превенцији вршњачког насиља ради са децом свих узраста. Нагласила је да је од малих ногу потребно причати о том узајамном поштовању и уважавању различитости, јер само тако можемо постати и безбедно друштво.

„Дан розе мајица“ обележава се последње среде месеца фебруата и низом активности у вртићима „Пчелице“, са децом свих узраста, подиже се свест о лошим последицама насиља где је приоритет пре свега рана превенција и реакција на сваки облик насиља.

Само тако можемо да створимо чврсте темеље за наредне године развоја и раста деце кроз процес даљег школовања.

Протекла година је била тест и изазов за све нас, али и разлог више да покажемо да смо ту, једни за друге!

Идеја о обележавању „Дана розе мајица“ настала је у знак протеста због инцидента који се догодио 2007. године у једној школи у Канади. Наиме, дечак је у знак подршке тешко оболелој мајци (која је боловала од рака дојке), обукао розе мајицу. Истог дана, у школском дворишту, због те розе мајице, претукла га је група вршњака. У знак подршке чином другарства и саосећања, већ наредног дана обучени у розе мајице, појавио се читав разред. Тиме је розе мајица постала заштитни знак као и подршка сваком детету које доживи насиље. Временом се идеја проширила на цео свет и постала препознатљив симбол иницијативе у борби против вршњачког насиља.