Изборник Затворити

„Пажљивкова смотра“ – Пласман за регионалну обезбедила је екипа предшколаца из вртића „Бамби“

У организацији Агенције за безбедност саобраћаја и Савета за безбедност саобраћаја града Ниша у вртићима и основним школама у Србији, одржана је традиционална акција „Пажљивкова смотра“. Пројекат је осмишљен као вид образовно-забавног карактера где су деца предшколског узраста и првог и другог разреда кроз такмичење из познавања безбедности саобраћаја показала колико су савладала основна правила као најмлађи учесници саобраћаја.

Пласман за регионалну „Пажљивкову смотру“ за ЈПУ „Пчелица“ обезбедила је екипа предшколаца из вртића „Бамби“. Победнички тим који чине Сара Цветковић, Душан Здравковић, Софија Стаменковић и Јанко Ристић обећали су победу за све пчелице и на регионалном такмичењу.

На регионалном такмичењу које ће бити одржано 14.04.2022. године учествоваће екипе из Крушевца, Параћина, Алексинца, Мерошине и Ниша у категоријама предшколаца и ученика првог и другог разреда. По једна победничка екипа из сваке категорије иде на републичко такмичење.

„ У нашим вртићима се прича о саобраћају и правилима понашања у саобраћају. Кроз различите облике, приче, игре, користећи бојанке и књиге едукујемо најмлађе када је безбедност саобраћаја у питању. Сваком узрасту је прилогођен начин на који ће најбоље разумети и схватити како се креће тротоаром, како се прелази улица, вози бицикл и слично“, изјавила је в.д.директора установе Светлана Митић. Она је додала да су сви вртићи обезбеђеним саобраћајним знацима, семафорима и свим средствима која могу малишанима на овом узрасту да приближе саобраћајна правила.

Агенција је увидела потребу да се све сфере друштва, почев од родитеља, школа и вртића па до државних институција активирају на овом пољу како бисмо едуковали најмлађе када је безбедност саобраћаја у питању. Идеја самог пројекта је да деца узраста од 5-8 година, користећи бојанку и књигу Пажљивкова правила, савладају основе безбедности саобраћаја, а све кроз забавно едукативни садржај. Маскота пројекта је добро познати малишан Пажљивко, који своје знање преноси на млађе другаре.