Изборник Затворити

Савиндан, школска слава, обележен у ЈПУ „Пчелица“ Ниш

Савиндан, школска слава, обележен је у свих 26 вртића ЈПУ „Пчелица“ Ниш. Ове године деца и васпитачи су славили у другачијим условима у односу на прошле године. Поштујући прописане епидемиолошке мере, сваки вртић је свечаном приредбом и обичајима који доликују обележавању славе, славио Светог Саву.

Централна прослава Савиндана организована је у вртићу Панда. Уз химну и рецитацијама о Светом Сави показали су да је овај светац и данас непорецив узор свима нама.

Обележавању славе и приредби малишана у вртићу Панда присуствовао је и председник градске општине Црвени Крст, проф.др Мирослав Милутиновић. Том приликом директорици ЈПУ „Пчелица“ Светлани Митић уручио је књиге намењене вртићима на територији општине Црвени Крст. Честитајући славу директорици, деци и запосленима пожелео је да се пракса добре сарадње између ове васпитно образовне установе и општине настави и даље.

Директорица Светлана Митић честитала је малишанима школску славу и истакла значај обележавања Светог Саве од малих ногу, јер им се на тај начин омогућава да свестрано упознају и усвоје духовну задужбину овог свец,а али и стваралаштво српског народа утемељено на тој задужбини.

Честитајући просветни празник колегама, Митићева је пожелела свима који раде са децом да и даље буду надахнути и имају снаге да остану на светосавском путу и одоле свим искушењима свог одговорног позива.

Савиндан се обележава у част првог српског просветитеља, првог књижевника, законодавца, градитеља манастира и цркава и покретача уметничког и просветног стваралаштва у њима, а за школску славу установљен је 1840.године на предлог Атанасија Николића, ректора из Крагујевца. После полувековне забране од увођења, 1990. године поново се враћа као школска слава.